A rendezvény első napján a Zöld Kör elnöke, Molnár Antal bemutatta a kampányt – annak hátterét és az elérni kívánt célokat. A támogató Svájci-Magyar Civil és Ösztöndíj Alapok célkitűzéseinek rendszerét Csóli Virág, az Ökotárs Alapítvány programvezetője ismertette. Ezt követően a Hajdúságban jellemző hulladékgazdálkodási gyakorlatokról Sánta Krisztián, a Zöld Kör szakértője beszélt. Szuhi Attila, a Válaszúton Alapítvány vezetője a hulladékégetést hulladékgazdálkodási szempontból értékelte. A házi hulladékégetés kockázatairól Varga Imre, a Fütesz Kft. munkatársa tartott előadást. A délelőtti programok fórumbeszélgetéssel zárultak, mely során az elhangzott előadásokkal kapcsolatos kérdésekre kaptak választ a résztvevők.

A délutáni órákban az illegális hulladékégetés jogi úton történő kezeléséről beszélt Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője, majd a házi hulladékégetés szabályozásának kérdéseivel kapcsolatos műhelybeszélgetésre került sor. Ezen Hajdúböszörmény Város Polgármesteri Hivatala képviseletében Móricz Anikó, a Hajdú-Bihar megyei Kormányhivatal Hajdúböszörményi Járási Hivatal képviseletében pedig dr. Ficsor László és Bertalan Mónika vett részt. A Tiszántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség témával kapcsolatos, hivatalos állásfoglalását írásban küldte meg egyesületünknek, ezt honlapunkon és a hírlevélben is elolvashatják.

A házi hulladékégetés káros egészségügyi hatásairól hallottunk a soron következő előadáson, melyet dr. Vass József, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinika tüdőgyógyász szakorvosa tartott. Ezt követően újabb műhelybeszélgetést tartottunk a kampány céljainak eléréséhez szükséges tevékenységekről.

A szakmai rendezvénysorozat második napján elsőként a Nulla Hulladék kezdeményezés bemutatására került sor Rátz Judit, a Humusz Szövetség alelnökének interaktív előadása által. Ezt követően a résztvevők megismerkedtek a hajdúsági, hulladékgazdálkodással kapcsolatos civil kezdeményezésekkel, Gyöngyösi Imre bemutatta a Középkertért Egyesület komposztálást elősegítő programját, majd a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés sikerességének segítéséről Molnár Antal beszélt.

Ezek után a részt vevők a Hajdúsági Hulladékgazdálkodási Kft. hulladékkezelő telepére látogattak el, és ismerkedtek meg a térségben alkalmazott hulladékgazdálkodási rendszerrel. A programsorozat lezárásaként az érdeklődőknek lehetőségük nyílt rá, hogy megtekintsék az őszi daruvonulást a Hortobágyon. A rendezvényen minden érdeklődő ingyenesen vehetett részt.

 

 

 

 

Jelentkezési
lap

jellap 

Programok

Program
A „Ne égesd el” kampány az illegális házi szemétégetés ellen (SMCA-2013-0846-Z) című projekt a Svájci Hozzájáruláson keresztül a Svájci Állam társfinanszírozásával valósult meg.